Doordat hij de medicijnen van zijn echtgenote niet langer kon betalen, was een 86-jarige Amerikaan ten einde raad. Deze week schoot hij zijn vrouw door het hoofd. “Sorry dat ik jullie niet eerder heb gebeld”, zei hij toen de politie zijn huis binnenstapte. “Ik wilde eerst mijn kinderen vertellen wat er gebeurd is.”
William en Carolyn Hager waren ruim 50 jaar bij elkaar. Carolyn (78) leed de laatste 15 jaar aan verschillende aandoeningen, waaronder artritis. Hun leven was ondraaglijk geworden, vertelde William aan de politie.
Revolver uit het nachtkastje
Hij was om half acht ’s ochtends wakker geworden om te plassen en was daarna teruggelopen naar zijn slaapkamer, waar hij een revolver uit zijn nachtkastje haalde. Hij ging daarop naar de slaapkamer van Carolyn, zag dat ze nog sliep en schoot haar door het hoofd. Daarna legde hij de revolver op een kast, ging naar de keuken en dronk koffie.
De politie werd kort voor één uur ’s middags gewaarschuwd. “Ik heb slecht nieuws”, zei William tegen de agent die binnenkwam. Hij biechtte meteen op wat er was gebeurd en vertelde waar het lichaam van zijn vrouw was. De agent vond haar in bed, te midden van een stapel kussens, met een deken over haar heen.
Nooit gevraagd haar te doden
Later vertelde William dat hij een paar dagen had rondgelopen met het plan zijn echtgenote om het leven te brengen. Carolyn had hem verteld dat ze niet meer wilde leven, maar ze had hem nooit uitdrukkelijk gevraagd er een eind aan te maken.
Het stel had zich in 2011 failliet laten verklaren. Daarna had William, op hoge leeftijd, nog een baantje bij warenhuis Sears gehad. Op die manier wilde hij de geneesmiddelen voor Carolyn betalen. William Hager zit vast op verdenking van moord. Hij verschijnt binnenkort voor de rechter.
Probleem komt steeds vaker voor
De New York Times noemt de zaak een voorbeeld van de problemen waar oudere mensen steeds vaker mee te maken krijgen als ze afhankelijk zijn van een uitkering of een pensioentje en zelf hun medicatie moeten betalen. De krant verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat er enorme prijskaartjes hangen aan geneesmiddelen tegen ouderdomskwalen.
Volgens correspondent Erik Mouthaan moeten de meeste Amerikanen bijbetalen voor medicijnen. “Dat kan flink oplopen. Sommige experimentele drugs worden niet vergoed. Ouderen zitten in Medicare, een ziekenfonds voor ouderen. Dat wordt door velen gezien als juist betaalbaarder dan een privéverzekering.”
De hoge kosten van medicijnen zijn een thema tijdens de verkiezingen. “Hillary Clinton belooft prijzen omlaag te krijgen”, zegt Mouthaan.