Arme Amsterdammers beter bereikt met extraatjes

Wethouder Arjan Vliegenthart moest eerder bekennen dat ruim zes miljoen euro, bestemd voor arme Amsterdammers, op de plank bleef liggen

Eind vorig jaar moest wethouder Arjan Vliegenthart (Werk en Inkomen) bekennen dat ruim zes miljoen euro, bestemd voor arme Amsterdammers, op de plank bleef liggen.

Voor een SP-wethouder, die bij de coalitieonderhandelingen juist extra armoedegeld had bedongen, was dit een nederlaag.

Probleem was vooral dat arme Amsterdammers moelijk bereikbaar zijn voor de gemeente, waardoor zij onvoldoende beroep doen op regelingen.

Maatregelen
De gemeente heeft hierop een aantal maatregelen genomen. Zo kunnen Amsterdammers voortaan met één formulier alle regelingen aanvragen. Het verleden leert dat veel mensen de administratie te ingewikkeld vonden.

De gemeente heeft ook de aanbiedingen met de Stadpas uitgebreid, onder meer met gratis zwemmen voor kinderen. Een campagne heeft dit luid en duidelijk verkondigd. Sindsdien zijn 25.000 extra stadspassen verstrekt, blijkt uit een brief van Vliegenthart aan de gemeenteraad.

Daarnaast verhoogde Amsterdam de scholierenvergoeding, een tegemoetkoming voor bijvoorbeeld schoolreisjes of bijles. Het gevolg is dat het aantal kinderen dat zo’n vergoeding krijgt, dit jaar met 3300 is toegenomen.

94 miljoen
Het aantal collectieve zorgverzekeringen steeg met negenduizend. Ook maakten flink meer senioren een gratis rit met het openbaar vervoer.
Uit het overzicht van Vliegenthart blijkt dat in de eerste vijf maanden van dit jaar 7,6 miljoen euro meer aan armoedebestrijding is uitgegeven dan vorig jaar.

De wethouder verwacht dit jaar de armoedemiddelen volledig te besteden. In totaal gaat het om 94 miljoen euro. Hij tekent hierbij aan dat nog altijd te veel Amsterdamse minima niet worden bereikt. De gemeente wil het aanvragen van regelingen daarom verder vereenvoudigen en meer campagnes voeren om de bekendheid ­ervan te vergroten.