Schuldhulpmaatje helpt alleenstaande moeder: ‘Ik durfde de post niet meer te openen’

 Schuldhulpmaatje helpt alleenstaande moeder: 'Ik durfde de post niet meer te openen'

 

Alleenstaande moeder Waleria Rodriguez Alañon uit Amsterdam strijdt al jaren met de Belastingdienst. Ze kwam in de problemen omdat ze jarenlang teveel kinderopvangtoeslag ontving. Nu krijgt ze hulp van een schuldhulpmaatje, iemand met verstand van financiën die haar begeleidt.

Ze heeft nooit een gat in haar hand gehad, vertelt Waleria. Toch belandde ze in de schulden. Ze kreeg per ongeluk meer kinderopvangtoeslag dan waar ze recht op had, en moest dat vervolgens terugbetalen. Maar dat geld had ze niet meer. “Als alleenstaande moeder moest ik alles in mijn eentje regelen en dat heb ik kennelijk niet helemaal goed gedaan. Er zijn zoveel regeltjes en kleine lettertjes.”

Rekening stapelde zich op rekening. “Op een gegeven moment durfde ik mijn post niet meer te openen. Elke brief die je krijgt is slecht nieuws. Ik heb nooit een creditcard gehad, nooit een huurachterstand. Het was alleen maar de Belastingdienst.”

Schuldhulpmaatje

Waleria wist niet dat ze hulp kon krijgen, totdat ze dat een paar maanden geleden in haar vriendenkring hoorde. Nu heeft ze een schuldhulpmaatje, een vrouw die haar helpt met haar financiën. Een enorme steun. “Het is heel fijn om het samen te doen. Je kan overleggen, krijgt te horen dat je het goed doet. Ze kijkt mee, maar ik doe alles zelf. Het is de bedoeling dat je binnen een jaar zelfstandig genoeg bent om het verder in je eentje aan te pakken. Dat gaat ook wel lukken.”

Ze wou dat ze de weg naar de hulp eerder had gevonden. Dat had haar veel ellende bespaard. “Ik heb er echt slapeloze nachten van gehad”, zegt ze. “Je wordt er gewoon onzeker van. Je doet je best, voedt je kind op en wilt daarnaast werken, maar dat keert zich dan tegen je. Dat is niet leuk. Als ik eerder hulp had gevraagd en niet zo trots was geweest, was ik misschien nu allang klaar met die problemen. Ik wist niet dat het zo laagdrempelig was.”