EENZAAMHEID GROEIEND PROBLEEM

images

De telefoon als ultiem wapen tegen eenzaamheid. In Den Haag wordt morgenmiddag de aftrap gegeven voor de Zilverlijn, een nieuw belproject van het Nationaal Ouderenfonds. Verschillende politici zullen acte de présence geven: „Eenzaamheid is een groeiend probleem in onze samenleving.”

Mensen blijven er speciaal voor thuis, voor het telefoontje van één van de vrijwilligers van de Zilverlijn. Soms is het zelfs de enige keer die week dat ze écht even met iemand praat. En dus is de Haagse Annalies Grol (71) blij met dit nieuwe belproject van het Nationaal Ouderenfonds, dat morgen in Den Haag officieel wordt afgetrapt.

Vlakbij het Binnenhof, op het Plein in Den Haag, gaan politici zoals Diederik Samsom en Roos Vermeij (PvdA), Henk Krol (50Plus), Renske Leijten (SP) en Sjoerd Potters (VVD) maar ook Martin van Rijn (staatssecretaris VWS) in een speciale bus van het Nationaal Ouderenfonds bellen met ouderen die wel een beetje aandacht kunnen gebruiken.

En dat zijn er een heleboel in Nederland. Uit cijfers van TNS/Nipo blijkt dat van de 4,1 miljoen 55-plussers in Nederland, 1 miljoen zich regelmatig eenzaam voelen en 200.000 zelfs extreem eenzaam. Die laatste groep heeft slechts één maal per maand sociaal contact. Eenzaamheid neemt toe met het stijgen der jaren. De oorzaak is vaak een opeenstapeling van gebeurtenissen zoals het overlijden van partner en leeftijdgenoten en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.

Het bereiken van deze groep mensen is moeilijk, zo is bekend bij het Nationaal Ouderenfonds. Met het opzetten van de Zilverlijn, tot nu toe een pilot in samenwerking met de VriendenLoterij en het KPN-Mooiste Contact Fonds, is gezocht naar een laagdrempelige manier van contact maken. De resultaten waren dermate veelbelovend, dat is besloten de beldienst definitief voor te zetten.

„Het principe erachter is heel eenvoudig,” vertelt Babs Bergs, projectmanager van de Zilverlijn. „Ouderen die behoefte hebben aan een luisterend oor op z’n tijd geven zich bij ons op via telefoonnummer 0900-6080100. Onze vrijwilligers nemen vervolgens één keer per week contact op en maken een praatje. Gewoon over wat er die week is gebeurd of iets wat de deelnemer heeft meegemaakt. De ene keer is het een vrolijk gesprek, de andere keer kan het ook best over zorgen of problemen gaan.”

De Haagse Annalies Grol neemt al enige tijd deel aan de pilot en is er blij mee: „Ik ben een alleenstaande vrouw en vind het fijn om regelmatig even m’n verhaal kwijt te kunnen. Ik heb goed contact met mijn dochter maar wil haar niet met elk wissewasje lastig vallen. De vrijwilligers van de Zilverlijn nemen echt de tijd voor je, dat is prettig.”

Annalies wil wel even benadrukken dat ze niet alleen maar zit af te wachten. „Ook bezige mensen kunnen eenzaam zijn. Ik onderneem van alles, heb me laatst zelfs opgegeven voor Memories. Dat programma waarin ze op zoek gaan naar oude geliefden. De mijne woont in Australië, dus wie weet wat er nog van gaat komen! Maar tot het zover is vind ik het heerlijk elke week gebeld te worden. Gezellig.”