Oisterwijk verdedigt ruimhartig asielbeleid

Een vluchtelingengezin met twee kinderen kan voor de inrichting van een huis in veel gemeenten hoogstens een paar duizend euro lenen. Het Brabantse Oisterwijk kent geen inrichtingskrediet, hier krijgt een gezin 10.620 euro cadeau. Dat leidt tot verbaasde reacties, maar de gemeente ziet geen reden om het bedrag aan te passen.
VVD-Kamerlid Azmani: „Als een startend gezin hard moet sparen voor hun eerste bankstel en gordijnen, is het lastig uit te leggen dat een vluchtelingengezin met 10.000 euro kan gaan shoppen. Een dak boven je hoofd en de basisvoorzieningen als eten en wat kleding, dat is uit te leggen. Dit niet.” PVV-leider Wilders noemt de praktijk ’waanzin’.

Karig

De hoogte van het bedrag is overigens niet door ambtelijke rekenmeesters op het gemeentehuis bedacht. Oisterwijk heeft de bedragen rechtstreeks overgenomen uit de prijzengids van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). ,,Er zijn veel gemeenten die ons vragen om advies”, zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud. ,,In de berekening gaan we niet uit van tweedehands spullen, maar van de absolute basis. Dat komt bij twee volwassenen met twee kinderen uit op 10.620 euro. Gemiddeld genomen zijn mensen meer kwijt.”

Uit de prijzengids blijkt dat er voor een gezin met twee kinderen onder andere rekening moet worden gehouden met 2.567 euro voor meubilair in de woonkamer, 2.209 euro voor de slaapkamers, 136 euro voor bestek, 219 euro voor servies en glaswerk en 2385 euro voor huishoudelijk apparatuur inclusief computer, printer en mobiele telefoon.

Zijn andere gemeentebesturen zo zuinig voor vluchtelingen die vaak zonder spullen een woning betreden? ,,Het is redelijk karig, maar we krijgen geen signalen dat mensen op de grond moeten slapen of de was in een teiltje moeten doen”, zegt Annemiek Bots van VluchtelingenWerk Nederland.

Flinke kluif

De bijzondere bijstand aan vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsstatus is financieel een flinke kluif voor gemeenten. De vereniging van sociale diensten Divosa stelt dat gemeenten vorig jaar zo’n 400 miljoen euro kregen, maar dat ze 910 miljoen euro uitgaven. De huisvesting van statushouders vormt volgens de organisatie een belangrijke oorzaak.

Terug naar Oisterwijk. Waarom geeft een gemeente die dit jaar de ozb met 2,9 procent verhoogt om het huishoudboekje op orde te houden, geld weg? Juist op de post waar andere gemeenten vaak kiezen voor een (soms gedeeltelijke) lening. ,,De keuze is gemaakt om het inrichtingskrediet niet als lening te verstrekken. Deze keuze is terug te voeren op het ruimhartige minimabeleid en bevordering van participatie van vergunninghouders”, reageert het raadhuis schriftelijk.

Uit het persbericht van de plaatselijke VVD, coalitiepartij, valt op te maken dat de liberalen het royale minimabeleid over het hoofd hebben gezien: ,,We zijn druk bezig om alle feiten op een rij te zetten. Als het allemaal klopt dan zal de fractie inzetten op een spoedige herijking van het minimabeleid.” Het raadhuis van Oisterwijk laat alvast weten dat ‘herijking’ op de agenda staat. In oktober.