Amsterdamse jeugdwerkloosheid daalt flink

Minister Asscher met werkzoekende jongeren. De Amsterdamse jeugdwerkloosheid steekt gunstig af bij die in de andere grote steden.
Minister Asscher met werkzoekende jongeren. De Amsterdamse jeugdwerkloosheid steekt gunstig af bij die in de andere grote steden.

Van de Amsterdamse jongeren die zich aanboden op de arbeidsmarkt waren er vorig jaar gemiddeld 9200 werkloos, 9,3 procent. In 2014 waren dat er nog 13.300 (13,3 procent). Landelijk zit 10,4 procent van de jongeren zonder werk.

Nieuw is verder dat de jeugdwerkloosheid ook buiten de ring-A10 in de buurt komt van het landelijk gemiddelde. Zo was de jeugdwerkloosheid in Noord in 2014 nog 18,3 procent. Vorig jaar is dat snel gedaald naar 10,8 procent. Ook Zuidoost (11,6%) en Nieuw-West (11,7%) lieten een opvallende daling zien.

Niet-Westers
Ook bleef het aantrekken van de arbeidsmarkt niet meer beperkt tot autochtone jongeren. Onder jongeren van niet-Westerse komaf daalde de werkloosheid fors: van 18 naar 13 procent. Verder kwamen ook meer laagopgeleiden aan het werk. Daar daalde de jeugdwerkloosheid  van 25 naar 17 procent.

Jeugdwerkloosheid grote steden

Amsterdam: 9,3 procent
Rotterdam: 15,4 procent
Den Haag: 17 procent

De Amsterdamse jeugdwerkloosheid steekt gunstig af bij die in de andere grote steden. In Rotterdam komt de jeugdwerkloosheid op 15,4 procent. In Den Haag zelfs op 17 procent.

Benadering
Deel van de verklaring is hoe dan ook de groei van de Amsterdamse economie, maar wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) wijst ook -niet zonder trots- op de 5665 jongeren die in 2015 naar school of werk zijn begeleid. Amsterdam maakt veel werk van een persoonlijke benadering van de jongeren, die zelfs thuis worden opgezocht.

“Voorheen kwamen we als klantmagaers ons kantoor nauwelijks uit en wachtten we tot jongeren zich kwamen melden,” zegt een jongerenadviseur in een persbericht. “Vorige maand stond ik letterlijk in de slaapkamer van een jongen omdat zijn moeder hem zijn bed niet uitkreeg.”