Begeleiden werklozen heeft weinig effect

 Alle denkbare maatregelen om werklozen aan een baan te helpen, zijn zo goed als zinloos. Dat valt op te maken uit het onderzoek ‘Kansrijk arbeidsmarktbeleid’ van het Centraal Planbureau (CPB).
‘Het verbaasde ons ook’, reageerde een CPB-woordvoerder in de Trouw. Tientallen maatregelen zijn onderzocht en de uitkomst is volgens het rapport voornamelijk: ‘nul, nul, geen effect, afname, onbekend, nul, 0,1 procent, onbekend.’
Alleen het verlagen van het wettelijk minimumloon zorgt er voor dat werknemers flink meer mensen een baan willen geven. Maar dan neemt ook de armoede toe, waarschuwt het CPB, doordat veel mensen minder gaan verdienen.
,,Er is nog steeds weinig bekend over de resultaten van re-integratiebeleid”, zegt CPB-onderzoeker Marloes de Graaf. Ze wijst er wel op dat persoonlijke gesprekken met werkzoekenden door het UWV kunnen helpen.